Nyheter

Nyheter2020-02-04
OBS! ÅRSMÖTET ÄR FRAMFLYTTAT TILL HÖSTEN PGA CORONA-SITUATIONEN. NYTT DATUM MEDDELAS HÄR SAMT VIA E-POST TILL SÄLLSKAPETS MEDLEMMAR.
Årsmöte 2020: Elsie Dickson om Harriet Löwenhjelm som bildkonstnär
Mycket finns skrivet och sagt om Harriet Löwenhjelms dikter men inte så mycket om hennes bilder.
Ändå räknade hon sig själv i första hand som bildkonstnär, åtminstone så länge hennes krafter
räckte till. Harriet är mycket ett barn av sin tid men uttrycker sig ändå mycket originellt. Brodern
Crispin uttryckte följande ord i den utställningskatalog som skrevs i samband med hennes
minnesutställning på Nationalmuseum 1963: ”Hon skrev som hon kände och tecknade som hon såg.
En ganska vanlig drivfjäder var väl också lusten att raljera med, förbrylla och rent av chockera sin
omgivning. Hon lyssnade på kritik, tåligt om den var negativ, gärna om den var gynnsam, men det
skulle knappast fallit henne in att ändra något på en teckning som hon själv fann riktig. 'Jag ser det
inte så', var hennes vanliga svar.” På årsmötet kommer Elsie Dickson att presentera ett urval av Harriets bildkonst, tala om motiv och innehåll samt ge exempel på hennes egenart men också på andra konstnärer, strömningar i tiden och händelser i livet som kan ha påverkat hennes konst.

Programmet tar vid efter årsmöteshandlingarna. Sällskapet bjuder på fika.
Söndag 26 april klockan 13 på Stockholms stadsbibliotek (samling i Rotundan)


2019-03-18
Harriet Löwenhjelm-sällskapets årsmöte 2019

Harriet Löwenhjelm-sällskapet bjuder in till årsmöte 2019 söndag 28 april klockan 13 på Stockholms stadsbibliotek. PROGRAM: Elisabeth Stenborg om Harriet Löwenhjelm. »Som avhandlingsämne har det fallit sig naturligt för mig att välja Harriet Löwenhjelms diktning, så mycket mer som den fängslat mig ända sedan tonåren …« Så inleder Elisabeth Stenborg sin doktorsavhandling om Harriet Löwenhjelm som hon disputerade på 1971 vid Uppsala universitet. Det är alltjämt den enda avhandlingen som har skrivits om Löwenhjelm. Hör Elisabeth berätta om sin upptäckt av Harriet Löwenhjelm, om hur avhandlingen växte fram och om kontakten med Harriets bröder Carl och Crispin och med Elsa Björkman-Goldschmidt. Vi inleder med sedvanliga årsmöteshandlingar och programmet följer efter en fikapaus. Välkommen!

2018-08-12

Läshörna på Djursholms bibliotek: Harriet Löwenhjelms värld

Harriet Löwenhjelm (1887 -1918) är en av Sveriges genom tiderna mest egensinniga poeter och samtidigt en uttrycksfull bildkonstnär. Mattias Käck, litteraturvetare och bibliotekarie, har under en lång tid kartlagt hennes liv och verk. I sin bok samlar han fotografier, dikter, konstverk, brev och andra dokument. Det har blivit ett rikt collage om Harriet Löwenhjelm som dog på Romanäs sanatorium för 100 år sedan och som ligger begravd på Djursholms Begravningsplats. Mattias Käck berättar om boken och innan dess kan man göra ett besök vid graven. Information om detta ges senare. Fritt inträde.

Torsdag 4 oktober kl 15.00


2018-08-12

Harriet Löwenhjelm värld

Poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm (1887–1918) har ett alldeles eget tonfall och uttryck. Mattias Käck, till vardags bibliotekarie, har under en lång tid kartlagt hennes liv och verk. I sin bok Harriet Löwenhjelms värld samlar han fotografier, dikter, konstverk, brev och andra dokument. Det har blivit ett rikt collage om Harriet Löwenhjelm som för 100 år sedan dog 31 år gammal på Romanäs sanatorium utanför Tranås.

Måndag 24 september klockan 18 på Gränna bibliotek

Tisdag 25 september klockan 19 på Tranås stadsbibliotek


2018-05-10

Harriet Löwenhjelm och Närke

Mattias Käck berättar om Harriet Löwenhjelm och hennes sommarferier på Geråsen.

Måndag 11 juni klockan 19 i Viby gamla prästgård


2018-05-10

Harriet Löwenhjelm – ett 100-årsminne

En märkesdag för Harriet Löwenhjelm-sällskapet. För på dagen 100 år sedan dog poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm på Romanäs sanatorium. Mattias Käck berättar om Tranåstraktens mest originella författare och kompositören Gunnar Edander framför tonsatta dikter. Samling vid Romanäs torsdag 24 maj klockan 18:00. Välkommen!

Samarrangemang: Kultur & Fritid Tranås och Harriet Löwenhjelm-sällskapet


2018-02-26

Werner Aspenström och Harriet Löwenhjelm

1918 föddes poeten, dramatikern och författaren Werner Aspenström. Samma år avled konstnären och poeten Harriet Löwenhjelm, endast 31 år gammal. Med anledning av att 100 år förflutit sedan dess sätter kommande temanummer av litteraturtidningen Parnass fokus på dessa båda älskade poeter.


Möt och lyssna till författaren och folklivsforskaren Bengt af Klintberg, ledamot i styrelsen för Werner Aspenström-sällskapet, och Mattias Käck, ordförande i Harriet Löwenhjelm-sällskapet. Våren 2018 utkommer Mattias Käck med den fotobaserade biografin Harriet Löwenhjelms värld. Programmet ges i samarbete med litteraturtidningen Parnass.


Tisdag 6 mars klockan 18.30 på Stockholms stadsbibliotek


2017-12-15

Poesisamtal om Harriet Löwenhjelm på Göteborgs stadsbibliotek

Vad skall den göra som varit kung när han var ung men som mistat ett konungarike?

Poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm (1887–1918) har ett alldeles eget tonfall och uttryck. Hon har en precis känsla för att växla mellan ljus och mörker, humor och allvar, det fartfyllda och det lågmälda. Författarskapet rymmer samtidigt nonsensartade dårdikter, musikaliska sonetter och finstämda centrallyriska toner. Vad i Löwenhjelms liv och den tid då hon levde formade hennes konst och poesi? Våren 2018 är det 100 år sedan Harriet Löwenhjelm dog på Romanäs sanatorium nära Tranås. Samtalsledaren Mattias Käck är ordförande för Harriet Löwenhjelm-sällskapet och författare till den fotobaserade biografin Harriet Löwenhjelms värld (2018).


Torsdag 22 mars kockan 18, Göteborgs stadsbibliotek


2017-12-15

Harriet Löwenhjelm-sällskapets årsmöte 2018

Varmt välkommen till Harriet Löwenhjelm-sällskapets årsmöte som äger rum på Stockholms stadsbibliotek. Jens Ole Ravn-Nielsen kommer hela vägen från Danmark för att under rubriken Nobla damer och döda libertiner berätta om vänskapen mellan Harriet Löwenhjelm och Daisy Castenskiold.


Söndag 22 april klockan 13, Stockholms stadsbibliotek


2017-12-15

Boksläpp av Harriet Löwenhjelms värld. En collagebok av Mattias Käck

Våren 2018 har det gått 100 år sedan Harriet Löwenhjelm dog på Romanäs sanatorium nära Tranås. Harriet Löwenhjelm-sällskapet uppmärksammar minnesåret genom att ge ut boken Harriet Löwenhjelms värld. En collagebok av Mattias Käck. I ett rikt collage samlas fotografier, dikter, konstverk, dagboksnoteringar, minnesbilder och andra dokument. En stor del av materialet är tidigare otryckt.

– Sedan 2001 har jag haft en idé om att göra den här boken och nu är jag glad att det har tagit så lång tid. Nytt intressant material har ständigt dykt upp, säger Mattias Käck.

Anders Weidar, flerfaldigt prisad av Svensk Bokkonst, står för bokens formgivning.


Lördagen den 17 februari klockan 14 är det boksläpp med föredrag på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Boken kommer att säljas till kampanjpris. Välkomna!2017-12-15

Harriet Löwenhjelms värld

Mattias Käck berättar och visar bilder.

Måndag 19 februari klockan 19, Kulturpunkten i Gottsunda, Uppsala2017-08-09

Ny bok återupptäcker Harriet Löwenhjelm som konstnär

Sällskapets senaste skrift Harriet Löwenhjelms dalamålningar av Elsie Dickson har blivit recenserad i Arbetarbladet. "Boken är en pärla att lägga till de övriga av sällskapets skrifter", skriver Anne Brügge. Läs artikeln här.


2017-04-19

Årsmöte 14 maj 2017 på Stockholms stadsbibliotek

Harriet Löwenhjelm-sällskapet bjuder in till årsmöte 2017 Söndag 14 maj klockan 13 på Stockholms stadsbibliotek. Efter årsmöteshandlingarna talar Anne Brügge om författaren Karin Ek. Anne Brügge är fackförfattare och kritiker med specialisering på poesi och kvinnliga författarskap. Hennes senaste bok utkom hösten 2016 och är en biografi om poeten Karin Ek, som hade en bra plats på svenska parnassen när hon dog i 41 års ålder 1926. Karin Ek och Harriet Löwenhjelm var studiekamrater på Anna Sandströms seminarium i Stockholm. Anne Brügge har även skrivit om Harriet Löwenhjelm i Nordisk Kvinnolitteraturhistoria. Anmälan sker till info@harrietlowenhjelm.se eller till ordförande Mattias Käck på mobil 070 48 59 760. Vi bjuder på fika! Läs mer i Inbjudan årsmöte 2017.


På grund av sjukdom är tidigare avsierat program med Jens Ole Ravn-Nielsen inställt. Vi hoppas starkt att vi kan återkomma med hans program vid ett tillfälle längre fram.


2017-01-05

Ny skrift: Harriet Löwenhjelms dalmålningar

Vi är mycket glada att presentera vår senaste skrift Harriet Löwenhjelms dalamålningar av Elsie Dickson. Det känns fantastiskt roligt att för första gången i sin helhet kunna publicera dessa centrala målningar i Löwenhjelms konstnärskap. Skriftens författare Elsie Dickson sätter in målningarna i sitt sammanhang och fyller en lucka i forskningen om Harriet Löwenhjelm. Tryckt genomgående i färg. 56 sidor. Linnetrådsbundet mjukband. Beställ skriften i vår butik.


2016-08-09

Föredrag på Knivsta bibliotek

Mattias Käck har gått på jakt i Harriet Löwenhjelms fotspår och ägnat lång tid åt att kartlägga hennes liv och verk. Om detta berättar han i föredraget Harriet Löwenhjelms värld på Knivsta bibliotek torsdagen den 8 september kl. 19.00. Se affisch här. Välkommen!


2015-12-09

Inbjudan till årsmöte

Söndag 22 maj kl. 13 är det dags för Harriet Löwenhjelm-sällskapets årsmöte 2016. Liksom tidigare år kommer detta att äga rum på Stockholms stadsbibliotek. Samling i Rotundan 12:50. Anmälan till: info@harrietlowenhjelm.se. Program för dagen meddelas senare. Varmt välkommen!


2015-03-03

Tre kvinnor - tre musikaliska temperament

Regissören och dramatikern Agneta Elers-Jarleman och  kompositören Gunnar Edander berättar om och framför sånger  och scener ur sina tre succépjäser om tre författare, ”Harriet L.” ”Lilla Boye” och ”Sonja, Sonja – en folkhemsprinsessa”. Se inbjudan här.

Söndagen den 12 april kl. 14.00 på Eggeby gård. Café Grönlingen öppnar kl. 13.00


2015-02-09

Inbjudan till årsmöte

Söndag den 26 april kl. 13 är du välkommen till Harriet Löwenhjelm-sällskapets årsmöte. Även denna gång kommer vi att vara på Stockholms stadsbibliotek. Samling i Rotundan kl. 12:50. Anmäl dig gärna per mail till info@harrietlowenhjelm.se.


Efter årsmöteshandlingarna bjuds det på kaffe och kaka. Därefter får vi ta del av följande program:

Elsie Dickson, släkt med vår poet och konstnär, berättar om Harriet Löwenhjelms ”dalamålningar”.

I mån av tid avslutar vi med diktläsning. Ta gärna med dig någon favoritdikt av Harriet Löwenhjelm.


2014-08-11

Litterära upplevelser i Tankarnas trädgård under Kulturfestivalen

Två kvinnor och en man. Gunnar Edander, Jeja Sundström och Claire Wikholm presenterar Harriet Löwenhjelm, Sonja Åkesson och Evert Taube med flera.

Se hela programmet och alla tider här.

Söndagen den 17 augusti kl. 13.15 i Centralbadets trädgård i Stockholm


2014-04-10

Årsmöte på Stockholm stadsbibliotek

Varmt välkomna på Harriet Löwenhjelm-sällskapets årsmöte som, liksom de senaste åren, äger rum på Stockholms stadsbibliotek. Vi träffas söndagen den 11 maj kl.13.00 (samling i Rotundan 12:55).


Efter sedvanliga årsmöteshandlingar sker bokrelease av sällskapets första skrift, som heter "Harriet Löwenhjelms vistelser och konstverk på Ulfåsa slott". Skriften är skriven av Mattias Käck. De medlemmar som inte kan närvara på årsmötet kommer att få skriften skickad till sig.


Vi ser även ett TV-program i en serie kallad Svenska krusbär där Bo Strömstedt berättar om Harriet Löwenhjelm.


Förhoppningsvis kan vi även visa upp och glädja oss åt en bokdonation till sällskapet. Det rör sig om ett mycket exklusivt exemplar av Löwenhjelms Konsten att älska från 1913. Den enda bok som Harriet Löwenhjelm gav ut under sin livstid, tryckt i endast 50 exemplar.


Ta gärna med dig någon favoritdikt av Harriet Löwenhjelm, så avslutar vi med diktläsning!


Anmäl dig gärna så att vi kan beräkna fika. Skriv till info@harrietlowenhjelm.se eller ring eller SMS:a till Mattias Käck, tel. 070 48 59 760.


Väl mött den 11 maj!


2013-12-16

Utflykt till Nordiska museet

Harriet Löwenhjelm-sällskapet bjuder in dig till en exklusiv visning av Harriet Löwenhjelms dockor från fantasivärlden Clondyke. Dessa ingår i Nordiska museets samlingar men för tillfället är de magasinerade utanför Stockholm.


Dockorna kommer dock att köras in till stan och onsdagen den 5 februari 2014 kl. 18.00 är vi välkomna till Nordiska museet i Stockholm för att studera syskonen Löwenhjelms lekvärld närmare. Sällskapet bjuder på besöket, men det finns ett begränsat antal platser. Anmäl dig till Mattias Käck, tel. 070 48 59 760 eller maila info@harrietlowenhjelm.se.


2013-08-10

Att skjuta en dront

Ett program i ord, bild och ton om bildkonstnären och poeten Harriet Löwenhjelm.

Plats: Västerås stadsbibliotek

Tid: Tisdagen den 10 september kl. 19.00

 

Medverkande:

Boel Hackman, författare till den senaste biografin om Harriet Löwenhjelm Att skjuta en dront samt redaktör för Harriet Löwenhjelms samlade dikter

Gunnar Edander, kompositör, har tonsatt Harriet Löwenhjelms dikter

Mattias Käck, ordförande i Harriet Löwenhjelm-sällskapet.

 

Dessutom fotoutställning

På biblioteket i Västerås pågår samtidigt med programmet en fotoutställning om Harriet Löwenhjelm. Ta del av tidigare opublicerade fotografier samlade och kommenterade av Harriet Löwenhjelm-sällskapets ordförande Mattias Käck.


2013-06-08

Nu är Harriet Löwenhjelms husskylt på Valhallavägen 118 invigd. Har du vägarna förbi Stockholm i sommar så gå gärna förbi. Klicka här för bilder från invigningen samt på skylten.


2013-04-19

Varmt välkommen på skyltinvigning på Valhallavägen 118 (T-bana Stadion) kl. 14.00 lördagen den 8 juni. Här bodde Harriet Löwenhjelm med sin familj. Nu har sällskapet tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning och fastighetsägaren den stora glädjen att få sätta upp en litterär skylt vid husentrén. Vi berättar om Harriet Löwenhjelms tid i huset. Ingen föranmälan, bara att dyka upp i det vackra sommarvädret!


2013-04-02

Årsmöte söndagen den 12 maj kl. 13.00 på Stockholms stadsbibliotek. Samling i Rotundan kl. 12:50. Varmt välkommen! Fika, underhållning, diktläsning. Anmäl dig gärna till info [@] harrietlowenhjelm.se.


2013-01-09

Vem var Harriet Löwenhjelm? Ett fotografiskt och musikaliskt program med Mattias Käck och Gunnar Edander. Enköpings kommunbibliotek, på Världspoesidagen torsdagen den 21 mars kl. 19.00. Fri entré. Välkomna! 


2012-08-16

Harriet Löwenhjelms litterära skylt vid Kornhamnstorg i Gamla stan är nu invigd. Läs mer här.